Index

 

Computers

Familie

Gezondheid

Hobby

Huis

Huishouden

Koken

Recreatie
Bergwandelen
Creditkaart
Cruise
Fietsvakantie
Kamperen
Reisgids maken
Reisverzekering
Vakantie & Auto
Vliegeren
Wandelen
Wintersport

Sport

Tuin

Vervoer

Zakelijk


Cruise maken

Persoonlijk vind ik een cruise de mooiste vakantie die er is. Lekker niks doen, overal naar toegebracht worden, niet afwassen, geen bed opmaken, niet koken en eten dat een paar maal per dag gebracht worden. Vooral een cruise in tropische gebeiden is iets wat ik iedere dag wel zou willen doen.

Er is een hele grote variatie in cruises. Van een dag tot maanden achter elkaar. Van tropische cruises tot de poolgebeiden. Van klein (tientallen passagiers) tot supergroot (meer dan 2000 passagiers). Van eenvoudige goedkope cruises tot superdeluxe. Te goedkoop is niet aan te raden tenzij men genoegen neemt met weinig luxe en lage culinaire prestaties. Mijn voorkeur gaat ook niet uit naar de meest luxueuze (dure) cruises. Meestal is het er een te stijve boel en te elitair, maar sommigen houden daar van.

Mijn keuze is voor de 3-4 sterren klasse. In cruises is 5 het maximale.

Cruises zijn ook beslist niet meer alleen voor de mensen op hoge leeftijd. Een cruise is tegenwoordig iets voor alle leeftijden en inkomensklassen. Op sommige cruiseschepen komt men voornamelijk degenen op wat hogere leeftijd tegen, maar op anderen struikelt men over de jonge kinderen. Weer anderen zijn gericht op jongeren en deze cruises zijn misschien niet helemaal geschikt voor de oudere generatie, want overal en altijd klinkt er muziek voor de jongeren. Dit zijn de zogenaamde partyschepen. Goed overleg met je cruise reisagent is daarom belangrijk. Een gezin met jonge kinderen wil niet constant tussen 65 plus zitten of op een partyschip.

Als je een cruise wilt maken, ga dan eerst overdenken wat je het liefste doet en wat de gezinsleden willen. Wil je ook cultuur, dan maak je een Europesche cruise waar je verschillende oude steden aandoet. Wil je ijsbergen zien, dan moet je niet naar het Caribische gebied gaan. Gaat je voorkeur uit naar zonnen en niks doen, dan moet je juist wel naar het Caribische gebied. Dit is overigens mijn favoriete stekkie.

In hoofdlijnen ziet een cruise er ongeveer zo uit. Hoe minder sterren een cruise heeft des te minder zal het zijn en hoe meer sterren des te beter het zal zijn. Op het cruiseschip word je ontvangen en naar je hut begeleidt. Daar krijg je een korte uitleg. Vaak moet je daarna naar het restaurant om af te spreken wanneer je wilt eten. Veel cruises hebben een vroege en een late eetgelegenheid. Meestal is er twee keer ontbijt, twee keer lunch en twee keer diner. Je kunt dan kiezen uit vroeg of laat. Wel moet men zich aan de etenstijden houden. Voor ontbijt en lunch is er vaak als alternatief een lopend buffet ergens anders op het schip.

Vaak dat sommige diners een wat strengere kledingvoorschriften hebben. Dan staat op je programma zoiets als "formal dressing required" Dan is het een wat chiquere avond. Vraag voor duidelijkheid daarom voor je vertrekt uit Nederland, zodat je de juiste kleding bij je hebt.

De meeste grotere schepen hebben winkels, zwembaden, een theater, casino's, fitnessruimtes, kinderopvang, kappers, barretjes, en nog veel meer. Voor sommige dingen moet je (naderhand) betalen. Als je 's morgens na je ontbijt terug komt, is je bed opgemaakt, je hut schoongemaakt en de zitbank tevoorschijn getoverd. Als je 's avonds na de avondshow terug komt, is je bed opgemaakt. Overdag kun je rondlopen, je bezighouden met allerlei zaken en steden bezoeken als je afmeert.

Meestal heb je een eigen douche, radio en televisie in je hut. Velen hebben tegenwoordig een balkon. Je hebt buitenhutten met uitzicht of de goedkopere binnenhutten. Je hebt kleine hutten tot luze suites. Water heeft vaak een beetje een chloor smaak / geur overigens. Dit is in verband met het voorkomen van besmettingen. Als het water op een cruiseschip besmet raakt, heb je een groot probleem. In beperkte hoeveelheid kan het geen kwaad, maar het is niet echt geschikt als lekker drinkwater.

Amerikaanse cruises werken met een fooisysteem. In Amerika is het normaal om bediendend personeel fooi te geven. Dit is meer dan het extratje dat we in Europa geven. Het grootste deel van hun inkomen is fooi. Ik heb een tijdje op een Amerikaans cruiseschip gewerkt en mijn salaris was $50.- per maand. Hoeveel te betalen wordt uitgelegd op het schip.

Cruiseschepen die Amerikaanse havens aandoen hebben hygiëne hoog in het vaandel staan, want de Amerikaanse FDA kan onverwachte inspecties doen en deze zijn niet kinderachtig. Er hoeft maar een klein beetje mis te zijn en ze leggen het schip aan de ketting. Een beschimmelde boterham is al voldoende. Soms werd er vermoed dat er een inspectie zou komen en dan is er echt paniek aan boord. Er is altijd strenge controle op dat niemand etenswaren met de hand aanraakt. Voor brood in een mandje doen, moet men of een tang of handschoenen gebruiken. Over het algemeen hebben Amerikaanse cruiseschepen of schepen die Amerikaanse havens aandoen weinig of geen hygiënische misstanden. Besmet drinkwater zou een ramp kunnen zijn.

Inchecken op een cruiseschip

Vaak gaat het zo:

 • Je arriveert bij het cruiseschip
 • Dan via de douane (als je internationaal gaat)
 • Paspoort inleveren
 • Je bagage moet je zelf meenemen of kun je op de kade achterlaten
 • Je gaat het schip op
 • Je meldt je bij de balie (vaak hebben ze een kluis voor waardevolle spullen)
 • Iemand brengt je naar de hut (ook vaak een kluisje aanwezig)
 • Je krijgt kaart / sleutel voor je hut
 • Daarna kun je naar het restaurant gaan om op te geven welke zitting (vroeg of laat) en eventueel andere bijzonderheden, zoals dieet.
 • Daarna kun je rondstruinen op het schip.

Hoe te gedragen:

 • Als er vaste zittingen zijn voor eten, op tijd komen.
 • Vrij rondlopende kinderen door het restaurant is niet wenselijk.
 • Pas je een beetje aan. In andere landen heeft men bijvoorbeeld andere eetgewoontes. Eens een keer wat anders dan de Hollandse gewoontes kan geen kwaad. Brood bij het ontbijt is ongewoon voor Amerikanen. Is er meestal ook niet. Als je geen behoefte hebt aan gebakken spek, probeer de kleine pannekoekjes. Met jam, best lekker. Is ook mijn favoriet.

Cruise havens

Bijna iedere dag zal je een haven aandoen. Dan kun je enkele uren of soms ook een nacht de haven / stad / eiland verkennen. Meestal kun je op het cruiseschip excursies reserveren of informatie vragen over de havens. Zorg er wel voor dat je weet wanneer je weer aan boord moet zijn, want ze wachten echt niet op je. Een cruiseschip heeft een vast schema en velen zijn daar van afhankelijk. Het gebeurt ook regelmatig dat passagiers een schip missen en dan met een vliegtuig naar de volgende haven achter het schip aan moeten vliegen.

In de havens kun je winkels bezoeken, naar het strand, tours maken, fietsen / auto’s huren / cultuur ervaringen opdoen / eten / ….. In de armoederige buurten (zoals veel Caribische eilanden) wel voorzichtig zijn met etenswaren. Veel eetgelegenheden hebben nog nooit van hygiëne gehoord. Je vakantie kan behoorlijk verpest worden door darmproblemen. Eten kun je dan beter aan boord doen.

Kinderen op een cruiseschip

Kinderen zijn bijna altijd welkom, maar niet iedere cruise is geschikt voor kinderen. Vaak is het zo dat hoe chiquer de cruise, hoe minder leuk het is voor jonge kinderen. Ze zullen zich dan te pletter vervelen want dat stijve gedoe is voor hun geen vakantie. Vraag daarom naar hoe en wat bij je cruise agent. Het kan veel problemen voorkomen. Walt Disney bijvoorbeeld heeft speciale cruiseschepen waar je over de kinderen struikelt en waar ook veel voor ze gedaan wordt. Meestal is dit in combinatie met een bezoek aan hun park. Aanrader.

De meeste cruiseschepen hebben een grote speelruimte voor kinderen zodat ouders ook eventjes vrij kunnen zijn.

Hutten (cabins) op een cruiseschip

Hutten zijn er in vele maten en evenredige prijzen. Je hebt binnenhutten waarbij je dus geen enkel raam op de zee / haven hebt. Dit zijn meestal de goedkoopste hutten. Vind je uitzicht vanuit je hut niet belangrijk, omdat je toch weinig in je hut bent, dan is er niks mis met deze keuze. Hutten zijn leuk, maar er veel verblijven is zonde van de tijd. Er is zo veel te doen en zien, dus je hut moet je zo weinig mogelijk zien. Wil je rustig lezen, dan is dit veel prettiger ergens op een dek of salon.

Buitenhutten op een cruiseschip zijn wat duurder, maar soms heb je het "geluk" dat er een reddingsboot voor je raam hangt. Dan zie je nog weinig. En "raam" is soms niet meer dan een kleine patrijspoort. Om de vogeltjes 's morgens te horen, hoef je geen buitenhut te nemen, want op zee kom je erg weinig vogels tegen.

Het andere uiterste zijn de suites. Dit zijn soms meerkamerige hutten met erg veel luxe. Uiteraard hangt daar een ander prijskaartje aan. Als je op een cruise gaat, moet je zo weinig mogelijk in je hut zijn. Anders kun je net zo goed een hotelkamer nemen. Ben je veel luxe gewend en is het een wereldcruise en hoef je niet op een eurootje meer of minder te kijken, dan is een suite nog niet zo gek.

Tussen de eenvoudige hutten en de suites zitten vaak verschillende andere soorten hutten. Verschil zit niet alleen in de ruimte, maar ook in de mogelijkheden. Dit kan zijn een ligbad, Internet, luxer meubilair, barretje en meer zaken die het leven nog leuker kunnen maken.

Op de nieuwere cruiseschepen wordt het steeds meer de trent om balkons bij de hutten te voegen. De hutten op de nieuwste cruiseschepen hebben soms voor 70% een balkon. Het plezier zit binnen en de hutten aan de buitenkant. Ontbijten of de zon zien ondergaan op het balkon van een cruiseschip zijn nou niet bepaald de minst leuke ervaringen in het leven.

Roomservice moet overigens vaak extra betaald worden. Zou men dit niet doen, dan zijn de eetzalen vaak te leeg en loopt het personeel zich een ongeluk.

Cruise gebied

De keuze van waar je heen wilt is eigenlijk onbeperkt. Het kan van een mini cruise tot wereldcruise, van een rivier cruise tot een cruise poolgebieden. Van een goedkope cruise tot een superdeluxe cruise. Een cruise Middellandse Zee is misschien een goed begin. Vaak dat je dan ergens in Nederland kunt opstappen en je niet hoeft te vliegen. Maar informeer goed, want soms moet je wel met een vliegtuig terug. Een Middellandse Zee cruise van een paar dagen heen en terug zal waarschijnlijk niet kunnen. Het is geen speedboot.

© 2007 Alle rechten voorbehouden. In geen enkel geval kan de auteur aansprakelijk worden gesteld voor de schade door de inhoud van deze site.