Index

 

Computers

Familie

Gezondheid

Hobby

Huis

Huishouden

Koken

Recreatie
Bergwandelen
Creditkaart
Cruise
Fietsvakantie
Kamperen
Reisgids maken
Reisverzekering
Vakantie & Auto
Vliegeren
Wandelen
Wintersport

Sport

Tuin

Vervoer

Zakelijk


Bergwandelen

Wie zijn vakantie in de bergen doorbrengt, wil vooral van de natuur genieten. Men zoekt de stilte en de eenzaamheid van het gebergte om de drukte van de dagelijkse bezigheden te vergeten. Men wil wandelen - met zijn voeten en ogen, neus en oren. Maar wil het wandelen leuk zijn, dan moet ook dat geleerd worden.

Het plezier in het wandelen neemt weer toe. Daar zijn vele goede redenen voor. Wie wandelt komt weer echt bij. Wie wandelt ondergaat de onmiddellijke schoonheid van de natuur. Maar wandelen in het autotijdperk levert ook problemen op. Vele van de talloze gerneenten in het bergland en in het voorgebergte van de Alpen hebben de vakantiebehoeften van de door stress geplaagde stadsmensen goed begrepen. Ze gooien er veel geld tegenaan om een netwerk van stille wandelpaden aan te leggen, die aan alle verwachtingen voldoen. Ook zorgen ze ervoor dat gemotoriseerd verkeer niet gelijkmatig verdeeld is over bos en land.

Wat vroeger nog als tip van mond tot mond ging staat nu uitvoerig beschreven in de prospectussen van de toeristenplaatsen, namelijk uitgezette wandelpaden met kilometeraanduiding, vrij van uitlaatgassen. Daar komen dan nog bij berg- en rondwandelingen, paden waar men kennis van de natuur kan opdoen en originele trimbanen in de vrije natuur. Gezinnen die beweging zoeken kunnen daar sportieve programma's afwerken, gereedliggende blokken hout optillen of over een boomstam balanceren.

Geroutineerde wandelaars zullen daar misschien om glimlachen, maar zij weten dat ook zij behoorlijk moe worden van het wandelen en kijken. In het bijzonder in de vakantie is alles toegestaan waar men maar zin in heeft.

Nu moeten alleen kantoormensen, die gewoonlijk niet verder komen dan een wandeling op zondagmiddag, niet in de bekende fout vervallen orn meteen in de eerste vakantiedagen zware marsen te gaan ondernemen. Dat kan alleen maar eindigen met een flinke spierpijn, waardoor men, de eerstvolgende dagen niet verder komt dan de weg van het pension naar het dichtstbijzijnde restaurant en terug.

Wandelingen tussen een ommetje en een tocht van verscheidene dagen in behoeven helemaal niet zo perfect gepland te worden. Men moet nog wat kunnen improviseren.

Dat is juist de bekoring die ervan uitgaat: uw doel is niet direct een bergtop en toch doet u meer dan zo maar wat doelloos rondslenteren. De drie volgende ideeën variëren van een klein verkenningstochtje tot een goed voorbereide bergwandeling. Voor elk wat wils dus.

Verkenningstochtjes

Het is altijd weer leuk orn in een vakantieplaats aan te komen, die u nog niet kent! Er ligt niet alleen een nieuw landschap, maar een hele vakantie voor u! U heeft nog niets gemist. Het zou jammer zijn als u nu meteen het beste eruit zou pikken. Leer eerst de naaste omgeving eens kennen!

Wandelingen tussen ontbijt en middageten zijn al voldoende. De richting kiest u wel onder het lopen. U snuffelt maar een tijdje rond in uw nieuwe orngeving, zodat u zin krijgt in grotere ondernemingen.

Eerst komt de plaats zelf aan de beurt. Waar is het postkantoor? Waar kan ik kranten kopen? Waar vind ik een gezellig en goedkoop restaurant? Waar zijn speelplaatsen voor de kinderen, waar een leeszaal, bioscoop of minigolfterrein?

Dan volgt de wijdere orngeving. Waar zijn rustige wandelpaden voor de 'spijsvertering' of voor een avondwandeling, waar een stille ligweide voor een zonnebad en waar een mooi gelegen uitspanning?

Grote wandelingen

Alleen als u al wat van het nieuwe landschap gezien heeft, kunt u pas goed genieten van een wandelkaart. Wat u nu gaat verkennen vindt u met uw vinger op de kaart. Voor uw doel moet die ten hoogste op schaal 1: 100 000 zijn getekend, liever nog 1:50 000. Bij minder dan 1:25 000 ziet u al bijna waar u loopt, maar aan de andere kant zit u, ook als u geen grote mars maakt, voortdurend tegen een van de vier randen van de kaart aan.

Voor een overzicht of voor het bekijken van een landschap vanuit een hooggelegen plaats zijn kaarten van 1:25 000 en minder at niet meer aan te bevelen. Slimme wandelaars 'werken' daarorn met verscheidene kaarten met verschillende schalen. Met behulp van prospectussen en reis- of wandelgidsen tekent u op de kaart enkele plaatsen aan waar u eventueel naar toe wilt. Als het de bedoeling is dat uw vrouw en kinderen ook meegaan dan moet u bij de afstand rekening houden met de minst sterke deelnemer. Als u niet graag hebt dat dat elke dag zo moet gaan, kunt u ook wel eens een keer gescheiden optrekken of u calculeert voor de minder sterke wandelaars een terugreis per bus of trein in.

Het is verstandig om de uiteindelijke beslissing over een dagtocht pas 's morgens te nemen, omdat u dan meer inzicht heeft in de weerssituatie van die dag. Want voor de wandelaar is het weer vaak de onzekerste factor. In MiddenEuropa, waar overwegend westenwinden waaien, blijken de weersvoorspellingen minder betrouwbaar te zijn.

Door een stortbui, die (vooral in de bergen) ook op een mooie zomerse dag snel kan komen opzetten, moet u zich niet van de wijs laten brengen.

Lichte regenkleding van plastic of nylon houdt u weliswaar bij aanhoudende regen droog noch vrolijk, maar helpt wel bij een korte bui. En wat u draagt is letterlijk van weinig gewicht. Voor de rest geldt voor dagtochten, voor zover ze niet werkelijk naar de wildernis of de top van een berg gaan: hoe minder u bij u heeft, hoe beter. We waarschuwen vooral tegen allerlei soorten tassen en tasjes, die met de hand moeten worden gedragen.

Het meenemen van handbagage bij het wandelen is even onpraktisch als met een koffer naar een skihut gaan. Een schoudertas is al veel beter, maar ideaal is de zeer lichte nylon rugzak. Deze is in alle maten te koop. Maar klein betekent nog niet ongemakkelijk. De wandelrugzak is niet alleen lichter in het dragen, maar maakt ook een ritmische tred mogelijk, waarbij de armen vrij door kunnen zwaaien. De inhoud blijft ook bij regen droog en alle dingen die u onverwachts tegenkomt, zoals een mooi stuk schors of andere aardige vondsten, gaan erin. En verder kunt u er tijdens een rustpauze gemakkelijk op gaan zitten. Kortom, een rugzak hoort erbij.

Of u proviand mee wilt nemen, moet u zelf van geval tot geval bekijken. Tegenover het feit dat u onafhankelijk bent van restaurants en winkels staat dat het inspanning vergt. Om eten in de rugzak mee te nemen voor een gezin van vier personen moet u heel wat torsen. Aan de andere kant is een picknick in de vrije natuur zeker wel erg leuk.

Tochten van meer dan 1 dag

Is uw stolwisseling gewend aan dagmarsen en knellen uw schoenen niet, dan moet u toch ook eens gaan denken aan een wat langere wandeltocht, misschien wel met een overnachting. U zou ook een tocht kunnen maken naar een bergtop of over een pas. Wat u nu niet meer bij u moet hebben zijn lage schoenen, wandelkostuum, dranken in glazen flessen, niet-getrainde meeiopers en te kleine kinderen.

Wat u wel nodig hebt zijn goede kaarten, noodproviand en warme kleding tegen weer en wind, u moet uw route precies kennen en 's morgens zo vroeg mogelijk vertrekken. Een mobiele telefoon die overal bereik heeft is bijna noodzaak. Neem wel de juiste telefoonnummers mee om hulpdiensten te kunnen bereiken.

Een gebrekkige uitrusting en een verkeerde planning kunnen boven op de berg heel onaangename gevolgen hebben. Maar u kijkt wel uit!

Wandelingen over grote afstanden

Als u een heel speciale wandelvakantie wilt, waarom wandelt u dan niet eens te voet dwars door Europa? De Europese Wandelvereniging - ja, die bestaat - heeft al zes grote routes uitgestippeld door de mooiste landschappen van Europa; routes, ver van de grote wegen, spoorlijnen, hoogspanningskabels en industrieterreinen. De langste route - nr. 6 - heeft een lengte van 2776 km, het is het traject Kopenhagen-Rijeka. De kortste route - nr. 5 - loopt van het Bodenmeer naar Venetië, deze heeft een lengte van slechts' 600 km. Dit traject, dat pas in 1972 werd 'geopend', is gelopen door meer dan 2000 rugzak-toeristen. Bij dagmarsen van vijf tot zeven uur bereikten velen hun doel in weinig meer dan drie weken. Ook een ongeoefende wandelaar kan dat zonder veel moeite binnen die tijd. Informaties over alle lange-afstand-wandelwegen kunnen worden ingewonnen bij de Europese Wandelvereniging.

© 2007 Alle rechten voorbehouden. In geen enkel geval kan de auteur aansprakelijk worden gesteld voor de schade door de inhoud van deze site.