Index

 

Computers

Familie

Gezondheid

Hobby

Huis

Huishouden

Koken
Broodmachine
Frituurpan
IJsmachine
Nasi goreng
Rijst koken
Snelkookpan

Recreatie

Sport

Tuin

Vervoer

Zakelijk


IJsmachines en hoe te gebruiken

Als je een liefhebber van ijs bent, denk er dan eens over na om een ijsmachine te gaan aanschaffen. Ik weet niet of ijsjes uit je eigen ijsmachine goedkoper zijn, maar er zijn wel vele andere voordelen.

Met je eigen ijsmachine kun je maken wat je wilt, zoveel als je wilt en ijs eten wanneer je wilt. Daarnaast weet je precies wat er in zit, dus meestal zitten er minder schadelijke stoffen in. En bramenijs is dan ook werkelijk bramenijs en niet een kunstmatig mengsel dat op bramen lijkt.

Als je met fruit gaat werken in je ijsmachine kun je experimenteren wat je wilt. Er zijn vele combinaties mogelijk. Volgens mij gaat er niks boven echt fruitijs. Heel vroeger ben ik met een aantal collega's op vakantie naar Frankrijk geweest en troffen daar fruitijs aan in een winkeltje dat niet anders dan echt fruitijs kon zijn.

Het was het lekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb. Ik heb in een paar dagen tientallen ijsjes gehad. Soms liepen we al terug als we net een ijsje op hadden.

IJsmachines bestaan er in vele maten en prijzen. De eenvoudigste werken ongeveer zo. De ijsbeker met een hele dikke wand wordt diverse uren ingevroren in het vriesvak. Daarna wordt hij er uit gehaald en wordt de gekoelde fruitpap er in gedaan. Daarna zet men het bovenstuk op de ijsmachine en laat men het een tijdje draaien. De bevroren ijsbeker zorgt er voor dat er ijs aangemaakt wordt. De wat duurdere type ijsmachines hebben hun eigen vriessysteem en hoeft de beker niet ingevroren te worden. Hoe duurder ze zijn, des te meer mogelijkheden de machine heeft. Maar voor beperkt gebruik voldoen de eenvoudige ijsmachines.

Het bevriezen in een ijsmachine is bijna geen werk, maar het voorbereiden is wel redelijk arbeidsintensief want men moet de fruitpap aanmaken. Dus wassen, schillen, ontpitten en moes maken. Voor dit laatste bestaan er diverse soorten keukenapparatuur. Meestal is dit wel aanwezig in de keuken.

Naast fruitijs kan men ook vaak roomijs, yoghurtijs en aanverwanten maken. Een beetje smulpaap behoort daarom ook een ijsmachine in huis te hebben. IJs kopen in een winkel kan iedereen. IJs maken ook, maar er is wat meer initiatief voor nodig. Bij de ijsmachine zit over het algemeen een boekje met ijsrecepten.

Ik weet niet waarom, maar ik heb zin aan ijs.

© 2007 Alle rechten voorbehouden. In geen enkel geval kan de auteur aansprakelijk worden gesteld voor de schade door de inhoud van deze site.